Minke Maria Kookt: Jamie's zalm met venkel uit de oven

Ik ben DOL op Jamie Oliver. Toen ik in een ver verleden nog niets wilde eten dan rijst met ketjap en spaghetti met ketchup is hij degene geweest die mij toch wel meer wilde laten proeven. Jamie was ook degene die me tot zelf koken toe heeft gezet en zijn '30 minute meal' kip uit de oven is echt razend populair hier. Ik heb Jamie dan ook geliked op Facebook, waar hij regelmatig recepten deelt en deze kwam niet zo lang geleden langs.

Normaal wil ik eigenlijk alleen maar eigen recepten delen, maar dit was zo lekker dat ik toch maar heb besloten om het te vertalen en met jullie te delen.

Ingrediƫnten:

- 600 g nieuwe aardappels
- 1 grote venkel knol
- zee zout
- verse zwarte peper
- 1 bundeltje platte peterselie, geplukt en gehakt
- 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
- 15 g boter in kleine stukjes
- olijf olie
- 4 x 120 g zalm filets, met vel maar wel zonder schubben en graten
- Paar takjes mint
- 1 handje parmezaanse kaas, geraspt
- schil van 1 citroen, geraspt



Bereiding:

"This is a brilliant one-tray dinner. Roasted fennel and potatoes are a magic combination, as are the fresh herbs and salmon. Scoring and stuffing the salmon is a great little trick you can use on any type of fish." - jamieoliver.com

Verwarm je oven op 220°C en kook gezout water in een grote pan. Snij de aardappels in partjes. Voor het recept moest je nieuwe aardappels gebruiken, maar ik had roseval aardappeltjes. Snij ook de venkel in parten en kook dit samen met de aardappels in het kokende water voor ongeveer 6 minuten.

Giet de groenten af en laat het nog even droogkoken (echt maar heel even.) Doe de groenten in een ovenschaal en besprenkel flink met zout en peper, de helft van de peterselie en alle knoflook. Verdeel de boter en wat olijfolie, meng dan alles nog even met je handen door elkaar en verdeel zodat het 1 laag is. Dan gaat het voor een half uur in de oven.



Terwijl de groenten in de oven staan kun je de zalm gaan klaarmaken. Maak met een mes snedes in de huidkant van de zalm, zorg dat de snedes met de lengte van de filets mee gaan en ongeveer 1 centimeter diep zijn. Hier gaan we de peterselie en mint instoppen, maar het helpt ook om de vis sneller gaar te krijgen.

Als de aardappels mooi goudgeel gegaard zijn kun je ze uit de oven halen en de Parmezaanse kaas eroverheen verdelen. Meng alles weer een beetje met elkaar en leg de zalm bovenop de groenten en aardappelen, met de huidzijde naar boven. Citroenschilrasp eroverheen en een beetje olie en terug in de oven voor 15 minuten.

Als je het gaat serveren leg je nog een paar parten citroen erbij. Je kan de ovenschaal zo op tafel zetten en iedereen zelf eruit laten halen wat ze lekker vinden (Jamie style) of gewoon mooi een bord opmaken, maar een rommelig gerecht blijft het wel.



Eet smakelijk!

1 opmerking :