Bruilofts-etiquette

Het is weer lente en dat betekent dat ook 'bridal season' weer is begonnen. Het kan moeilijk zijn om te beslissen wat je aan moet doen naar een bruiloft. Op fora zie ik vaak toch weer dezelfde vragen voorbij komen en ik zal deze dan ook behandelen, met nog een aantal andere tips die ik in de loop der tijd heb gehoord.

- Draag geen wit.
Als op fora wordt gesproken over bruidsgasten en of een wit jurkje gedragen kan worden zijn daar de meningen altijd erg over verdeeld. Natuurlijk zullen weinig mensen je weg sturen van een bruiloft of echt zwaar gekwetst zijn omdat je wit draagt, maar het is nu eenmaal etiquette en een bruiloft is nu niet echt de plek om de rebel uit te hangen.

Vaak wordt als reden gegeven dat je in een witte jurk 'verward kan worden voor de bruid' maar dat is in de meeste gevallen natuurlijk onzin, zeker ook als je geen witte jurk draagt maar een witte broek, of een wit jasje. Wat ik persoonlijk de belangrijkste reden is dat er een miljoen tinten wit zijn en het ene wit 'vies' af kan steken naast het andere wit. Je wil niet het risico lopen dat je op een foto staat naast de bruid en dat haar jurk vies afsteekt tegen jouw witte jurkje. Ook bij een huwelijk tussen twee mannen kan dit gevaarlijk zijn, want zij trouwen vaak ook in wit pak.

Natuurlijk geld deze regel niet als er expliciet wordt gevraagd om in het wit te komen naar de bruiloft, wat tegenwoordig ook steeds vaker voorkomt.

- Hou je aan de dresscode.
Tegenwoordig worden dresscodes niet vaak meer gebruikt, maar als deze in de uitnodiging staat is het wel belangrijk dat je je hier aan houdt. Schijnbaar is dit erg belangrijk voor het bruidspaar, maar wat houden de drie meest voorkomende dress codes nou eigenlijk in?

Black tie betekend dat je vrij grote keus hebt in kleding, maar het mag niet te bloot zijn. Kies voor een lange avondjurk, een broekpak of een cocktailjurk. De man gaat bij deze dress code in een smoking. Bij White tie mag het allemaal wat 'sexier' (mooie lage nek lijn is zelfs 'verplicht'!) maar is wel de meest strenge dress code. Mannen gaan in rokkostuum en dames moeten in een lange gala of baljurk ten tonele verschijnen. Bij deze jurk hoor je lange handschoenen te dragen. Tenue de ville betekend eigenlijk gewoon dat je je feestelijk, maar niet formeel kleed. Vroeger betekende dat een mantelpak of een japon, maar dat is natuurlijk niet heel erg meer van deze tijd. Officieel hoor je een panty of kousen te dragen, maar ik denk dat als een bruidspaar dit op hun kaartje zetten dat je wel kunt inschatten of ze erg traditioneel zijn of niet.

- Lees de uitnodiging goed.
Het is populair om aan een huwelijk een thema te hangen, is een bruiloft in 60's stijl of juist in de stijl van the roaring 20's? Natuurlijk hoeft het geen verkleedfeestje te worden (sterker nog dat is iets waar je flink voor moet oppassen) en je moet zeker jezelf blijven, maar pas je wel een beetje aan aan het thema. Kleuren combinaties kunnen al een heel eind helpen, of een paar goede accessoires. Verloochen je eigen stijl niet.

Let ook op de locatie waar de trouwerij gehouden wordt, als er tenminste geen dress code op staat, bij een zomerse tuin bruiloft kleed je je waarschijnlijk wel iets anders dan in het café om de hoek. Is de trouwerij in de kerk dan is het verstandig om iets mee te nemen dat je (bij blote schouders) aan kunt trekken in de kerk, niet alleen omdat het niet 'netjes' is om met blote schouders in de kerk te komen, maar ook omdat het daar altijd erg fris is, ook als het buiten 30 graden is.

Verder kan het zijn dat het bruidspaar (of 1 van het koppel) natuurlijk uit een andere cultuur komt dan jij, om dan geen flater te slaan is het echt geen schande om even (ruim) van tevoren te informeren hoe of wat. Sowieso is het nooit een schande om vragen te stellen; verwacht je dat de bruid niet voor wit zal gaan en wil je niet OOK in rood/ blauw/ goud komen? Vraaag het gewoon. Het bruidspaar zal de moeite die je doet zeker waarderen. Het is tenslotte hun dag en die wil jij als gast alleen maar mooier maken.

Heb jij je eerste uitnodigingen al ontvangen? Investeer dan in 1 goed jurkje (bijvoorbeeld een little black dress of een little any color dress) en zorg dat je deze telkens update door middel van goede accessoires, dan ben je geen klauwen met geld kwijt aan jurken die je nooit meer draagt.

Geen opmerkingen :

Een reactie plaatsen