Minke Maria on a budget

Bij 'Een Dubbeltje Op Zijn Kant' zie ik het telkens weer; mensen die moeite hebben hun boodschappen budget klein te houden. Een van de eerste dingen die mensen zeggen over budget-beheer is het; geld pinnen en daarna pinpas thuis laten. Nu zit ik niet perse aan een maximum, dus ik laat mijn pinpas niet thuis, maar ik vind het wel een enorme sport om voor minder dan 50 euro alle nodige behoeften voor een week, inclusief schoonmaakmiddelen, cosmetica en luxe producten, te shoppen. Ik ben nog niet super lang bezig het echt heel strak te plannen, maar ik wil toch mijn 'tactiek' delen.


Maak een weekmenu
Ik vond weekmenu's eerst nooit heel handig, want dan besloot ik halverwege de week dat ik eigenlijk geen zin had in *vul willekeurige maaltijd in* en dan was het te laat om het vlees bijvoorbeeld in te vriezen en kon ik het weggooien. Maar wat een grote fout was, was dat ik op de verkeerde momenten boodschappen deed en niet keek naar de rest van onze planning.

Doe 1 keer in de week (grote) boodschappen
Nu ik even geen werk heb kan ik makkelijk op maandag, om 12 uur want dan is het rustig, boodschappen gaan doen voor de hele week. Natuurlijk koop ik dan geen 'bederfelijke' producten voor donderdag, vrijdag of het weekend. Daarvoor kan ik altijd nog wel een paar kleine dingen halen, maar liever niet want er blijven altijd meer dingen 'kleven' dan je lief is.Maak een lijstje en hou je daar aan!
Ik maak in het weekend voor ik boodschappen ga doen, nadat mijn weekmenu klaar is, een boodschappenlijstje met alles wat ik nodig heb voor die week. Ik kijk de aanbiedingen na en hou me tijdens het winkelen strikt aan het lijstje, ook WAAR ik dingen koop is erg belangrijk want als ik iets vergeet bij Lidl kost het me bij Albert Heijn natuurlijk waarschijnlijk meer en elke cent meer dan nodig maakt uit als je een budget hebt.

Leer prijzen (ongeveer) uit je hoofd
Als je je weekmenu en boodschappenlijstje gaat samenstellen is het handig om te weten wat prijzen zijn van bepaalde artikelen. Let ook op dat als je bijvoorbeeld recepten uit Allerhande of zo maakt dat die p.p. prijzen ook niet perse de aanschaf prijzen zijn en dat je wellicht meer kwijt bent omdat je dingen moet kopen die niet op gaan.

Gebruik je vriezer
De vriezer is mijn beste vriend, kip koop ik meestal in verpakkingen van 3 of 4 stuks (Lidl 600 gram 3,29) en dan vries ik er 2 in, maar ook als ik op maandag boodschappen heb gedaan en ik ga het pas later eten vries ik het in. Ook spitskool vries ik in, meestal doe ik dit toch roerbakken en dan is het niet erg dat het wat slap wordt. Zo kan ik vaak 2 of 3 keer eten van 1 kool die nog geen euro kost. Maar ik koop ook veel kant en klare diepvries producten. Ik kan wel zelf blancheren en invriezen, maar ik ben niet zo'n held en voor mij is het dan nog het geld waard om maar een zak/pak kant-en-klaar te kopen, de prijs is het echt waard en wij eten van de meeste verpakkingen minimaal 2 keer. Je kunt ook, als die verse broccoli of bloemkool dan een keer in de aanbieding is, van de helft een soep maken en deze invriezen. Zorg wel dat je hem snel na het afkoelen invriest en dat je geen melkproducten gebruikt. Room kan je eventueel nog toevoegen bij het opwarmen.Weet wat je in je vriezer hebt
Ik heb 2 vriezers, eentje boven (boven de koelkast) en een grote in de berging. Nou zou ik die in de berging eigenlijk beter moeten gebruiken, maar ik ben vaak veel te lui om naar beneden te lopen en iets in de vriezer te leggen, danwel er uit te halen en vaak vergeet ik ook nog eens wat daar in ligt. Daarom zou het goed zijn voor me om gewoon 1 keer in de week te besluiten wat ik nodig heb die week en de rest beneden te hebben liggen. Maar om dit ook goed te kunnen 'managen' is het handig om op te schrijven wat er precies in de vriezer ligt en hoe lang al.

Maak keuzes over luxe
Hoe hard je ook moet trekken aan je boodschappen budget; ik vind dat iedereen wel wat luxe verdient. Dat kan een glaasje wijn zijn in het weekend of een zak chips. Maar je kunt er ook voor kiezen om niet te besparen op het brood dat je koopt, ik heb er zelf namelijk echt een hekel aan om 'vies' brood te eten en geef daar dan graag wat meer aan uit, maar dan kan ik wel met wat goedkoper beleg doen. Eet je graag minimaal 1 keer per week biefstuk? Prima, maar dan eet je toch op 2 andere dagen vegetarisch? Je zal wel keuzes moeten maken, je kan niet (meer) en en en, dus kies echt die ene luxe die je echt niet wil missen en ga daar voor.

Gebruik het geld dat je over hebt om voorraad te maken
Ik zou aanraden om 1 budgetsupermarkt (Aldi of Lidl) en 1 A-merk supermarkt te kiezen waar je heen gaat, zo kom je het minst in de verleiding om dingen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt, maar kijk bij die specifieke winkels wel goed naar de aanbiedingen. Koop je luxe en houdbare producten daar groter in als ze in de aanbieding zijn, van het geld dat je eigenlijk 'over' hebt, zo kun je in latere weken weer wat besparen op je boodschappen.Zo hopelijk heb ik zo een beetje geholpen in de stap naar een beter budgetbeheer, ik ben natuurlijk geen expert maar dit zijn wel de dingen die voor mij echt heel erg helpen. Heb jij nog goede tips wat betreft budgetbeheer? Deel ze dan zeker hieronder!

Ph. by me.

5 opmerkingen :

 1. Wat een leuk artikel! Ik heb een tijd geleden ook een zelfde soort post geschreven en we doen het echt bijna helemaal hetzelfde. Ik moet zeggen dat het maken van een weekmenu er een tijdje een beetje bij ingeslopen is maar ik begin er nu weer mee en het scheelt echt zoveel. Niet alleen geld maar ook tijd en ik merk dt we gezonder eten omdat we altijd weten wat we eten en het niet om 5 uur is van 'nu moet ik nog iets bedenken om te koken voor vanavond, ik heb geen zin, ach laten we maar een pizza eten'. Haha!

  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat gezonder eten merk ik ook en ik kook nu ook wel eens vooruit, dat ik iets alleen maar uit de vriezer hoef te ontdooien/ opwarmen. En dat is helemaal handig voor 'drukke' dagen.

   Verwijderen
 2. Waar haal je je weekmenu inspiratie? Dat houdt me erg tegen, ik weet niet eens iets voor 2 dagen te verzinnen, laat staan voor de hele week!

  BeantwoordenVerwijderen