Kerstdiner voorgerecht: Tartaar en champignons met hachee-saus

Bij de meeste mensen is het eten met kerst toch net even wat anders dan normaal, al staat bij veel mensen standaard hetzelfde menu op tafel, het is toch wel even net wat feestelijker dan de normale dis. In de Allerhande, Boodschappen en andere door supermarkten uitgegeven kooktijdschriften staan de meest lekkere recepten en ook ik heb besloten daar dit jaar aan mee te doen. Dus vandaar dat jullie vandaag het voorgerecht te zien krijgen, het was best spannend want eigenlijk was dit voor de foto's meteen de eerste keer dat ik het maakte en het is echt helemaal zelf bedacht, dus of het zou lukken wist ik niet eens!Voor 4 personen
Prijs per portie: 1,50 ongeveer
Tijd: 20 minuten
Moeilijkheidgraad: ♥

Ingrediƫnten:
- Rundertartaar 4 stuks
- Champignons
- 1 Ui
- 1 Zoete appel
- Appelmoes
- Hacheekruiden
- Speculaaskruiden
- BoterOmdat het bakken van de champignons en tartaar zo vlug gaat beginnen we bij de saus, als deze klaar staat kun je je aandacht er goed bij houden dat de tartaar niet te ver doorslaat of je champignons verbranden. Daarom beginnen we met het smelten van ongeveer 30 gram boter, om daar vervolgens de ui in te fruiten. Deze ui snipper je in kleine stukjes en ook de appel die je toevoegt als de ui een beetje glazig is geworden snij je in stukjes van een paar mm bij een paar mm. Deze appel en ui kruidt je met een beetje hacheekruiden en de speculaaskruiden. Let op want in de hacheekruiden zit vooral ook heel veel zout, maar we willen niet dat het een hele zoute saus wordt. Leng het hele gebeuren aan met ongeveer een senseokopje water en om het alles te binden (en wat zoeter te maken) voeg je een cupje appelmoes toe en roer alles goed door. Zorg dat het een beetje gaat koken en zet het pannetje dan op een klein vuurtje voor je verder gaat.

Je haalt de stammetjes uit de champignons en legt deze in een (droge, dus zonder boter of olie) grill pan met de bovenkant op de grill, je krijgt dan straks leuke streepjes op de champignons. Halverwege draai je ze wel even om want er blijft anders veel vocht in het 'bakje' zitten. De tartaar deel je in verschillende balletjes, ongeveer zo groot als de champignons die ook allemaal ongeveer even groot moeten zijn. Als de champignons bijna klaar zijn smelt je wat boter in een pan en bak je de tartaar, dit hoeft echt meet 2/3 minuten per kant want het vlees hoeft niet gaar te zijn. Dan is het klaar om op te dienen.Hoe je de opmaak van het bord doet is natuurlijk helemaal aan jezelf, je zou zelfs een portobello kunnen nemen in plaats van kleine champignons en deze eerst bakken, dan vullen en even in de oven zetten om het vlees te bakken. Dan op een bord met de saus eroverheen. Maar net wat je leuk vind, ik kon geen portobello's vinden en deed het daarom op de manier die je op de foto's ziet. Volgende week zal ik het recept voor een heerlijk hoofdgerecht delen. Wil je dit niet missen, volg me dan op social media. Weet jij al wat het voorgerecht wordt met kerst?

Ph. by me.

Geen opmerkingen :

Een reactie plaatsen