Vijf eerste stappen naar besparen

December is altijd een maand waarin veel geld wordt uitgegeven aan eten, versiering en kadootjes en januari staat dan ook vaak in het teken van afvallen en besparen. Dat ik deze maand wat zou doen met afvallen had ik al verteld, maar vandaag ga ik ook een klein beetje vertellen over besparen, tenminste hoe ik het doe.

Ik ben al tijden helemaal fan van het TLC programma 'Extreme couponing', waarin huisvrouwen met teveel vrije tijd boodschappen doen en naar huis gaan met soms wel duizenden dollars aan producten waar ze maar enkele centen voor hebben betaald. Helaas is dit een Amerikaans programma, en is het extreme couponing in Nederland niet te doen. Maar toch zijn hier mijn 5 tips om zo dichtbij mogelijk te komen!1. Betaal nooit meer dan de helft van de normale prijs
Dit werkt niet voor alle producten, maar shampoos, douchegels, tandpastas en zelfs sommige gezichtsverzorging is regelmatig in de aanbieding voor de helft van de prijs. Vaak is het wel 1+1 gratis of zelfs 2+2 gratis, maar het zijn producten die toch op gaan, dus een voorraad kan geen kwaad.

Tijdens de hamsterweken zijn ook dingen als Knorr Wereldgerechten te verkrijgen voor de helft van de prijs. Als je ECHT moet besparen zijn dit misschien niet de producten waaraan je geld moet uitgeven, maar als je het alleen maar doet omdat besparen leuk is; houdt zeker het krantje van AH in de gaten!

2. Vergelijk
Het kost in het begin even tijd, maar als je weet wat je beste (normale) prijs is voor een item kun je snel zien of een aanbieding waar je over struikeld het kopen waard is. Wat is een goede prijs voor wc papier (let daarbij niet alleen op het aantal rollen en dikte, maar ook op het aantal vellen per rol) en wat voor wasmiddel je het beste kan kopen (let daarbij niet op de inhoud, maar het aantal wasbeurten dat erop staat), dit zijn producten die je ook bij stunters als een op=op voordeelshop of Action kan kopen, wees niet te merk-vast want dat kan je echt heel veel geld kosten!

3. Pick your battles
Ga niet alle 7 supermarkten en 4 drogisterijen in je buurt af voor alle aanbiedingen, maar kies er (elke week) 1 of 2. Alle aanbiedingen komen in alle winkels wel voorbij, als je je koopgedrag daar op aan past krijg je uiteindelijk toch wel alle beste prijzen.

Maar niet alleen moet je waken dat je slaaf wordt van de folders, ook moet je kiezen waar je perse op wil besparen en waar je wel geld aan uit wil geven. Want ja de instant-soep van Euroshopper (pardon AH basic) is misschien maar 39 cent, maar cup-a-soup merk is misschien wel veel lekkerder. Kies dan wat je het meest belangrijk vindt.4. Cashback acties
Ja, de enige echt manier waarop je in Nederland gratis kan winkelen; met geld terug acties. Je moet dan wel in de positie zijn om producten te kunnen kopen (soms zijn ze echt schrikbarend duur) maar als je vervolgens (een foto van) de bon instuurt krijg je in een aantal weken je geld terug, let wel goed op de voorwaarden want deze kunnen soms wat tricky zijn. Heel soms worden er ook coupons uitgegeven voor gratis producten of hele hoge kortingen, het is het echt waard om sites als kortingisleuk.nl en dutchcouponing.blogspot.nl in de gaten te houden voor deze acties. Ook facebook is populair voor gta's maar daar moet je vaak een vragenlijst voor invullen, niet dat dat een ramp is, maar weet wel dat fabrikanten met deze acties wel al jouw gegevens hebben en je dus niet volledig anoniem shopt.

5. Koop nooit iets wat je niet nodig hebt.
Ja, het klinkt misschien echt ontzettend voor de handliggend, maar al kost iets maar 10 cent; als je het niet gebruikt is het zonde van je geld en dan bespaar je eigenlijk nog niets.

Hoewel besparen soms echt noodzakelijk kan zijn, kan het ook echt ontzettend leuk zijn als je bijna evenveel betaald als dat er korting wordt gegeven. Of als je een hele week gezond weet te eten voor een paar tientjes. Voor komende zondag ga ik een uitdaging aan om voor 3 euro een avondmaaltijd te maken, voor tenminste 1 persoon. Drie euro om boodschappen te doen, dat is niet veel en het gaat echt moeilijk worden om iets origineels, maar lekkers te vinden, maar ik heb er zin in. Wil je dit niet missen? Volg me dan op social media en laat me in de comments weten als je het leuk vind als ik nog meer in ga op besparen en wat je dan graag wil weten!

Ph. by me.

2 opmerkingen :

  1. Fijn artikel! Ik koop mn shampoo inderdaad altijd innde aanbieding! Hij is al duur genoeg, maar ik moet echt een goede shampoo gebruiken voor mijn haar. Daar kies ik voor, maar dan dus wel de aanbiedingen kn de gaten houden!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Thanks goede tips. Ik ben een koopjesjager, en koop nooit iets zonder korting :) Dat vind ik gewoon zonde van mijn geld. Ik bespaar alles wat ik kan!! Wekelijks in de folder app kijken is echt leuk.... Ik vind het ook zo jammer dat wij geen coupons kunnen sparen en inwisselen, dat zou dan echt een feestje zijn.

    BeantwoordenVerwijderen