Valentijnsdag - Waarom vieren we dat?

Valentijnsdag is misschien geen echte feestdag zoals kerst of pasen, maar ik vind het toch wel heel erg fijn dat het bestaat. In een wereld waar tegenwoordig haat de overhand lijkt te nemen en ellende centraal staat vind ik het eigenlijk wel heel mooi dat op minimaal 1 dag in het jaar de liefde wordt gevierd. Ookal is het natuurlijk een enorm commercieel gebeuren; bloemen zijn 2 keer zo duur, kaarten vliegen je om de oren en chocolaatjes zitten ineens in extra mooie verpakkingen met hartjes, maar uiteindelijk kan je het als 'vierder' zo commercieel maken als je zelf wil. Deze komende week zal ik (net als met halloween) mijn artikelen in het thema van valentijnsdag houden, met vandaag een artikel over waar het vieren van valentijnsdag vandaan komt.

Waar valentijnsdag nu echt vandaan komt is niet helemaal duidelijk, het is sowieso de naamdag van de twee Christelijke martelaren die beide de naam Valentinus droegen. Omdat zij beide in de 3e eeuw gestorven zijn zou het eventueel om 1 persoon kunnen gaan, maar we kunnen in ieder geval stellen dat beide verhalen in ieder geval niets met de liefde gerelateerde tradities van deze dag te maken hebben, wel weten we dat deze heiligen de naamgevers zijn van de Sint Valentijnsdag.

De oorsprong van het feest van de liefde is te vinden bij de Romeinen, die op 15 februari het vruchtbaarheidsfeest lupercalla vierden. Ter ere van de beschermgodin van de vrouwen en het huwelijk, Juno, en de god van de natuur, Pan. Op deze dag werden de vrijgezelle vrouwen 'verloot' onder de vrijgezelle mannen en waren zij tenminste gedurende dit feest elkaars partner, maar natuurlijk werd er gehoopt dat ze ook echt verliefd zouden worden!

Met de opkomst van het Christendom werd het feest heidens verklaart, en paus Gelasius was uiteindelijk degene die zowel de dag als de naam veranderde, of daarna de viering nog door ging zoals daarvoor is mij niet duidelijk, maar het lijkt me wel nog steeds in het teken te hebben gestaan van nieuwe liefde, aangezien dat nu nog steeds zo is.

Beide verhalen komen samen in een legende uit de Legenda aurea. Deze legende verteld over de christelijke Valentijn die door de Romeinse keizer Claudius II met de dood (gezellig) wordt bedreigd om hem zo zijn geloof op te laten geven, maar in plaats daarvan probeert Valentijn Claudius te bekeren, dit lukt niet en Valentijn krijgt de doodstraf.

Om het verhaal romantischer te maken gaat er ook nog het verhaal dat Valentijn verliefde stellen in het geheim trouwde. Van vriendelijke vriend Claudius mochten soldaten namelijk niet trouwen omdat ze dan minder goede strijders zouden worden. Ja, ik heb het ook maar gelezen. Natuurlijk kwamen ze erachter dat Valentijn toch mensen trouwde en werd hij uiteindelijk opgepakt.

Op de avond voor zijn executie schreef Valentijn, naar verluid, de allereerste valentijnskaart en wel naar de dochter van zijn cipier. Die hij in een ander verhaal dan weer genas van blindheid, maar misschien deed hij wel allebei, of geen van beide. Het blijven legendes, maar ik vind het toch leuk om te lezen waar het vandaan komt dat we een valentijnsdag hebben.

Wij vieren het eigenlijk altijd een beetje op dezelfde manier; met een romantische film en tapas/kleine hapjes of een lekker home made maar speciale maaltijd. Dit jaar zal het IETS anders zijn, valentijnsdag valt namelijk samen met carnaval. Waarschijnlijk zien we elkaar dus niet veel en zullen de lieve dingen die we elkaar zeggen vooral dronken gewauwel zijn. Maar dat is niet erg, want carnaval met mijn Valentijn is de fijnste carnaval! (En we hebben de vrijdag ervoor om romantisch te doen.) Hoe ga jij valentijnsdag vieren? Of doe je er juist helemaal niets aan? Hoe dan ook, geniet er van en lieve lezers; jullie zijn mijn online Valentijntjes!

Ph. freeimages.com.
Bron: Wikipedia.

1 opmerking :